ELEKTROLYTTER

HVA ER DERES ROLLE I KROPPEN?

 

Elektrolyttenes rolle i kroppen

 

Menneskekroppen er et stort batteri som i hovedsak består av vann.

Elektrolytter er saltstoffer som oppløses i positive og negative ladninger som leder elektrisitet i vann. Disse ladningene er kjent som ioner og transporterer vann inn i cellene våre og sender nerveimpulser rundt omkring i kroppen.

I nervecellene, initierer et positivt ladet ion  en elektrisk impuls og sørger for at kroppen fungerer som den skal. Elektrolyttene kontrollerer den kostante strømmen av elektriske impulser og bidrar til at hjertet slår, lungene puster og hjernen tar til seg læring.

Elektrolyttene gjør svetten salt

Når vi trener øker kroppstemperaturen. Ione-kanalene i cellene våre presser elektrolytter inn i svettekjertlene og osmose gjør at vann følger etter. Dette øker trykket i svettekjertlene, den salte blandingen blir presset ut gjennom hudoverflaten. Når vannet fordamper trekkes varme vekk fra kroppen og saltstoffene blir liggende igjen.

Dersom du mister for mange elektrolytter vil ikke nervesystemet fungere optimalt. Dette kan føre til problemer med hjerte, blodtrykk og pust. Sodium og klorid er de viktigste elektrolyttene som mistes gjennom svette.

Når må du fylle på med elektrolytter?

Dersom du trener mindre enn en time er påfyll av vann tilstrekkelig. Hvis du derimot trener lengre enn en time, har kroppen behov for påfyll av elektrolytter for å fungere optimalt.

SERVICE OG SUPPORT

Kontakt oss

Vilkår og betingelser